Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)
Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
- Diagnosticarea bolilor autoimune de tiroidă
- Diagnosticarea pacienților cu hipotiroidism subclinic
- Diferențierea între bolile autoimune de tiroidă și hipotiroidism sau gușă non-autoimună
Tiroidperoxidaza (TPO) este o enzimă implicată în sinteza hormonilor tiroidieni catalizând oxidarea iodului de la nivelul resturilor de tirozină ale tiroglobulinei pentru sinteza triiodotironinei și a tiroxinei (tetraiodotironinei). TPO este o glicoproteină asociată membranei, este exprimată doar la nivelul tireoicitelor și este unul dintre cei mai importanți antigeni ai glandei tiroide.
Patologiile glandei tiroide sunt frecvent determinate de mecanisme autoimune cu producere de autoanticorpi. Anticorpii anti-TPO activează sistemul complement și sunt implicați în disfuncții ale glandei tiroide și în patogeneza hipotiroidismului.
Dozarea anticorpilor anti-TPO este cel mai sensibil marker pentru detectarea bolilor autoimune de tiroidă (tiroidită Hashimoto, mixedemul idiopatic și boala Graves).
- Valorile cele mai crescute de anti-TPO sunt observate la pacienți ce suferă de tiroidită Hashimoto. În această boală, anticorpii anti-TPO sunt prezenți în 90% dintre cazuri, confirmând originea autoimună a bolii. În boala Graves, anti-TPO sunt prezenți în 60 – 80% dintre cazuri.
- La pacienții cu forme subclinice de hipotiroidism, prezența anticorpilor anti-TPO este asociată cu un risc crescut de-a dezvolta o formă clinică de hipotiroidism: 4,3% per an versus 2,1% per an pentru pacienții cu anti-TPO negativ.
- Valori moderat crescute de anti-TPO pot fi întâlnite la pacienți cu alte patologii decât cele de tiroidă: anemie pernicioasă, diabet de tip I sau alte boli ce activează sistemul imunitar.