Cuprins:
Importanța fierului în organism
Fierul este un mineral esențial în menținerea funcțiilor organismului, cu roluri importante în creștere, dezvoltare și numeroase procese metabolice. Fierul este un component cheie în producerea hemoglobinei, o proteină din eritrocite (globulele roșii), responsabilă de transportul oxigenului de la plămâni către țesuturi.
Printre principalele sale roluri se numără:
- Transportul oxigenului la organe
- Susținerea funcției musculare (este implicat în producerea mioglobinei, o proteină din mușchi)
- Susținerea sistemului imunitar
- Sinteza ADN
- Menținerea unui nivel optim de energie.
- Creștere și dezvoltarea cognitivă.
Ce este anemia feriprivă?
Anemia feriprivă apare ca urmare a deficitului de fier și se caracterizează prin scăderea capicității organismului de a produce hemoglobină. Este cel mai frecvent tip de anemie, deficitul de fier fiind unul dintre cele mai comune deficite nutriționale la nivel mondial.
Cauzele deficitului de fier
Deficitul de fier poate avea multiple cauze și este mai des întâlnit la femei. Factorii de risc și afecțiunile care pot determina epuizarea rezervelor de fier și ulterior anemie includ:
- Aport insuficient de fier:
- Diete restrictive, vegane sau vegetariene. Exită o varietate de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, peștele și fructele de mare, ficatul, fasolea, lintea, legumele cu frunze verzi, însă absorbția fierului din legume este mai redusă.
-
Absorbție inadecvată a fierului (malabsorbție):
- Afecțiuni gastrointestinale: gastrită atrofică, ulcer gastric, boală celiacă, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă)
- Bypass gastric, gastrectomie.
-
Pierderi semnificative de sânge:
- Menstruații abundente
- Traumatisme
- Intervenții chirurgicale majore
- Hemoragii gastrointestinale (gastrită, esofagită, ulcer gastro-duodenal, boli inflamatorii intestinale, neoplasme colorectale, hemoroizi)
- Hemoragii de la nivelul tractului genito-urinar
- Donarea frecventă de sânge (cauză rară).
-
Necesar crescut de fier:
- Perioadele de creștere rapidă
- o Sarcina și alăptarea
Manifestările clinice ale deficitului de fier și anemiei feriprive
Inițial, atunci când anemia este ușoară sau moderată, pacienții pot si asimptomatici sau semnele și simptomele pot trece neobservate. Pe masură ce rezervele de fier scad, iar transportul oxigenului este din ce în ce mai afectat, manifestările se agravează, până la forme severe.
Printre semnele și simptomele anemiei feriprive se numără:
- Oboseală persistentă, slăbiciune
- Amețeală, dureri de cap
- Paloarea tegumentelor
- Dificultăți de respirație, în special la efort
- Palpitații
- Durere în piept
- Unghii fragile
- Căderea părului
- Apetit paradoxal pentru substanțe non-alimentare (sindrom Pica)- de obicei la copii cu anemie severă.
Pe termen lung, în lipsa unui tratament adecvat, o anemie feriprivă severă poate duce și la complicații grave: probleme cardiace, întârzierea creșterii la copii sau complicații ale sarcinii (naștere prematură).
Diagnosticul anemiei feriprive
Diagnosticul anemiei feriprive presupune o serie de analize de sânge:
-
Hemoleucograma completă – evaluează numărul eritrocitelor, nivelul hemoglobinei, hematocritului și indicii eritrocitari (volumul eritrocitar mediu, concentrația medie de hemoglobină).
Anemia feriprivă se caracterizează prin concentrații scăzute ale hemoglobinei (normal – peste 12 g/dl), hematocritului (normal – peste 35-40%) și valori sub limita inferioară a normalului ale indicilor eritrocitari (anemie hipocromă, microcitară). -
Evaluarea rezervelor de fier – include teste precum:
- Sideremia (fierul seric) – concentrația fierului circulant în sânge.
- Feritina serică – forma de depozit a fierului.
- Transferina serică – principala proteină din sânge de legare a fierului, care îl transportă către țesuturi.
- Capacitatea totală de legare a fierului (CTLF) – indicator indirect al transferinei disponibile.
- Indicele de saturație a transferinei – normal 20-50%.
În anemia feriprivă nivelul sideremiei și al feritinei este scăzut, în timp ce CTLF și transferina cresc compensator.
-
Investigații suplimentare pentru identificarea unei cauze:
Deși aportul alimentar insuficient este cea mai frecventă cauză, în funcție de simptomatologia și particularitățile fiecărui pacient, medicul poate recomanda și diferite analize pentru a stabili cauza deficitului de fier.- Test de hemoragii oculte din scaun – pentru sângerările gastrointestinale.
- Sumar de urină – identificarea hematuriei (sânge în urină).
- Teste pentru diagnosticul bolii celiace.
Managementul anemiei feriprive
Deficitul de fier și anemia feriprivă sunt afecțiuni comune, dar care se pot corecta ușor, de obicei prin administrarea suplimentelor cu fier. Acestea se administrază doar la indicațiile și sub îndrumarea medicului, pentru a evita reacții adverse nedorite. Diagnosticul precoce, identificarea cauzei subiacente, tratamentul și monitorizarea adecvată sunt cruciale pentru restabilirea nivelurilor normale de fier și prevenirea recurenței. Deasemenea, o dietă variată, bogată în surse naturale de fier și vitamina C (care favorizează absorbția fierului din alimente) sunt foarte importante în prevenirea apariției deficitului de fier și respectiv anemiei feriprive.