În momentul în care vă prezentați pentru recoltarea analizelor, vă rugăm să respectați următoarele recomandări:
-
PROBE DE SÂNGE
Recomandări
Este recomandabil ca probele de sânge să se recolteaze dimineața, 7.30-10.30, după un post anterior de 12 ore, repaus în noaptea precedentă și 30 minute înaintea recoltării, și înaintea administrării tratamentelor de orice fel.
În cazul afecțiunilor acute se pot recolta analize în regim de urgență – hemoleucograma, PCR sau în cazul anumitor hormoni ce trebuie recoltați la oră sau în ziua precizată de medicul curant (cortizolul, progesteronul etc).
Important
Atunci când urmați un tratament medicamentos întrebați întotdeauna medicul curant dacă este nevoie sau nu să opriți tratamentul pentru a recolta probe de laborator și precizați acest lucru în momentul recoltării.
Mergeți Sus -
PROBE DE URINĂ
Important
- Probele de urină se vor aduce la laborator în maxim o oră dupa recoltare, iar cand acest lucru nu este posibil, probele se vor păstra la frigider.
- Înainte de recoltare, se spală mâinile și organele genitale cu apă și săpun, evitând folosirea substanțelor dezinfectante.
- Recoltarea se face în recipiente speciale de unică folosință puse la dispoziție pacientului de laborator.
- Probele de urină nu se recoltează în timpul fluxului menstrual (în caz contrar se folosesc tampoane intravaginale) de la pacientii și aflati în tratament antidiuretic masiv.
Sumar de Urină + Sediment
Pentru Sumar de Urină + Sediment se recoltează din prima urină de dimineața, aproximativ 20 ml, direct în recipient.
Urocultura
Pentru Urocultura, recoltarea se face din jetul de mijloc, aproximativ 20 ml, direct în recipientul steril. Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectuează în timpul tratamentului cu antibiotice.
Urina din 24h
Pentru analizele efectuate din Urina din 24h (glicozurie, proteinurie, calciu urinar, metanefrine/normetanefrine urinare etc.) recoltarea trebuie să înceapă de dimineața. Se va nota pe recient ora la care a fost începută recoltarea. Prima urină se aruncă, celelalte probele de urină se recoltează într-un recipient (de aproximativ 2-3 l, curat) și se pastrează la frigider. Ultima urină este stransă în dimineața urmatoare la aceeași oră. Se măsoară toata cantitatea de urină, se omogenizează și se iau aroximativ 20 ml într-un recipient și se aduc la laborator. Pe recipientul respectiv se va nota volumul de urină colectat în 24H.
Analize urina Sugari
Pentru sugari: se indeparteaza hartia care acopera banda adeziva. Se plaseaza punguta sterila in jurul orificiului genito-urinar (pentru baieti: penisul trebuie sa fie plasat in interiorul pungutei pentru colectarea urinei; pentru fetite: vulva trebuie plasata in deschiderea pungii de colectare a urinei, astfel incat sa fie acoperita si partea superioara a organelor genitale). Dupa recoltare, punguta se leaga pentru a impiedica scurgerea urinei.
Mergeti Sus -
Exudat faringian
Important
Recoltarea exudatului faringian se face dimineata, pe nemâncate, fără a consuma lichide (de ex. ceai, cafea, suc), fără administrarea locală de substanțe antiseptice (ex. apă de gură, spray antiseptic, medicamente antiseptice faringiene ca Faringosept, Septolete, Strepsils, Tantum verde, Hexoraletten etc.), înainte de periajul dentar.
Recomandare
Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectuează în timpul tratamentului cu antibiotice.
Mergeti Sus -
Exudat nazal
Important
Înainte de recoltare, nu se vor administra decongestionante nazale (picături) și nu se va efectua toaleta locală.
Recomandare
Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectuează în timpul tratamentului cu antibiotice.
Mergeti Sus -
Materii fecale
examen coproparazitologic, coprocitograma, antigen Giardia, antigen Helicobacter pylori, hemoragii oculte.Important
Proba se recolteaza cu ajutorul linguritei care insoteste recoltorul fara mediu de transport, prelevand in special mucozitati, zone ce ar putea contine elemente parazitare, eventual cu urme de sange din diferite zone, dar nu mai mult de 4-5 lingurite.
Recomandare
Recoltarea se va face inaintea inceperii tratamentului antiparazitar sau al tratamentului cu supozitoare;
Mergeti Sus -
Materii fecale – coprocultura
Important
Proba se recoltează cu ajutorul linguriței care însoțește recipientul steril – coprocultor cu mediu de transport (cu gel).
Prelevarea se face din materiile fecale cu spatula coprocultorului vizând porțiunile lichide și cele mucoase și/sau sanguinolente atunci când ele există. Când acestea lipsesc se recoltează boluri fecale din trei locuri diferite;
Se introduce în mediul din coprocultor și se amestecă cu acesta (pentru a permite conservarea germenilor până la momentul prelucrării în laborator).
Recipientul se menține la temperatura camerei până la predarea în laborator, dar nu mai mult de 24 ore.Recomandare
Analiza se va efectua înainte de administarea tratamentului cu antibiotice sau după încetarea tratamentului la un interval de minim 7 zile. Analiza nu se efectuează în timpul tratamentului cu antibiotice.
Mergeti Sus -
Secretii vaginale/ col/ uretrale
Secretie vaginala, Secretie vaginala pentru determinarea Chlamydiei trachomatis, Mycoplasmei /Ureaplasmei, Papilloma virus (HPV), examen citologic cervico-vaginal Babes Papanicolau.Important
Cu 48 de ore inainte de recoltarea probelor, se vor evita contactul sexual sau lavajul vaginal, folosirea tampoanelor intravaginale, administrarea diverselor geluri, creme si tratamente intravaginale.
Recomandare
Se recomanda recoltarea in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar in cazul infectiilor, dupa tratarea acestora.
Mergeti Sus -
Sperma
Instrucțiuni de recoltare probă pentru ”Spermogramă”
Recipient de recoltare – recipient de unică folosinţă, steril, desigilat în momentul folosirii, fără a fi spălat în prealabil, fără adaos de cauciuc.
Cantitate recoltată – ejaculat complet.
Proba se transportă în maxim 30 – 45 minute de la emisie, la sediul laboratoarelor Clinica Sante, la o temperatură cât mai apropiată de 37˚C. A se evita expunerea la razele solare sau la îngheț.
Cauze de respingere a probei – specimen care a fost transportat cu întârziere la laborator, la o temperatură diferită de 37°C, în recipient nesteril sau proba conține doar fracții ale ejaculatului.
Recomandari:
- – Se recomandă o perioadă de abstinență între 2 și 7 zile (ideal 3). Prin abstinență se înțelege absența ejaculării în urma contactului sexual sau mastubarii.
- – Cu o 1 săptămână înainte de recoltare se va opri medicaţia în curs, dacă acest lucru este posibil.
- – Sperma va fi obţinută prin masturbare, nefiind recomandată recoltarea în urma unui contact sexual sau în prezervativ.
- – Se recomandă colectarea unui ejaculat complet, în recipientul steril.
- – Recoltarea se realizează după micțiune.
- – Pacientul îsi va spala mâinile şi penisul cu săpun pentru a reduce riscul de contaminare a probei.
- – Se clăteşte penisul cu apă din abundenţă pentru înlăturarea urmelor de săpun și se folosește pentru îndepartarea apei un prosop de unică folosință.
- – Se va colecta în recipientul steril întreaga cantitate de spermă.
- – În cazul probelor recoltate extern laboratoarelor Clinica Sante, pe cererea de analize trebuie menţionate dificultăţile întâmpinate în recoltarea probei, intervalul de timp dintre recoltare si predarea probei biologice catre personalul din cadrul laboratoarelor Sante si daca ejaculatul a fost complet sau s-au colectat fractii ale ejaculatului
Stabilitate probă – 3 ore la 37°C. Nu se pastrează sperma la o temperatură diferită de 37°C în nicio etapă a examinarilor.
Mergeti Sus