Cuprins:
- Pregatire pacient inainte de investigatie
- Pregatirea pacientului pentru CT
- Pregatirea pacientului pentru DEXA
- Pregatirea pacientului pentru ECOGRAFIE
- Pregatirea pacientului pentru MAMOGRAFIE
- Pregatirea pacientului pentru RADIOLOGIA DIGITALA
- Pregatirea pacientului pentru RMN
- Contraindicații și recomandări internaționale
Pregătire pacient înainte de investigație
RMN (Rezonanță magnetică nucleară)
Pentru examinarea abdominală sau abdomino-pelvină este indicat să nu mâncați nimic cu 3-6 ore înainte de investigație, iar dacă urmați un anumit tratament, vă puteți lua medicamentele în mod normal.
Anumite investigații pot necesita administrarea, de către cadrele medicale, a unei substanțe de contrast intravenoase pentru o mai bună vizualizare a organelor.
Înainte de examinare, trebuie să vă scoateți bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de păr, agrafele și să îndepărtați orice alte obiecte care pot conține metal (stilou, chei, monede, aparate auditive, piercing-uri).
De asemenea, trebuie să știți că, în timpul examinării, anumite tatuaje realizate cu pigmenți metalici pot produce o senzație de căldură locală.
Anunțați medicul dacă suferiți de orice fel de afecțiune medicală sau dacă ați trecut printr-o intervenție chirurgicală recentă!
În cazul în care aveți montat un sterilet, anunțați medicul ginecolog înaintea efectuării unei examinări IRM , pentru a valida compatibilitatea acestuia cu câmpul magnetic.
Deși nu s-a dovedit că IRM poate influența evoluția sarcinii, se recomandă evitarea examinării în primul trimestru.
CT (Computer Tomograf)
Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă și nedureroasă. Examinarea are loc în timp real, este de scurtă durată și poate dura între 10 și 30 de minute. Datorită tehnologiei computerizate avansate, CT-ul este o procedură de diagnosticare precisă asupra structurilor și organelor interne ale corpului.
În situații de urgență, tomografia computerizată poate detecta rapid leziuni interne, mai ales după un traumatism complex.
Riscurile investigației prin intermediul computerului tomograf sunt reduse, însă este important să știți:
substanța de contrast poate determina o senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură, iar unii pacienți pot avea dureri de cap sau stare de greață.
substanța de contrast poate provoca reacții alergice.
este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), totuși trebuie să informați medicul cu privire la numărul expunerilor anterioare la radiații.
Înainte de efectuarea investigației, trebuie să informați medicul dacă:
Dacă sunteți însărcinată sau alăptați – din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale. În cazul în care alăptați, este indicat să nu mai alăptați pentru una sau două zile și să folosiți un preparat de lapte, timp în care va fi eliminată din organism substanța de contrast.
Dacă sunteți allergic/ă la vreun medicament sau chiar la substanța de contrast.
Dacă suferiți de diabet sau folosiți metforminul ca medicament hipoglicemiant.
Dacă aveți probleme cu glanda tiroidă – substanța de contrast administrată la personale cu hipertiroidie poate cauza crize tireotoxice.
Dacă urmați tratament cu iod radioactiv – substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida.
Dacă aveți mielom multiplu.
Dacă suferiți de o afecțiune cardiacă.
Dacă sunteți claustrofobic – caz în care puteți fi sedat/ă pe timpul examinării.
Dacă ați făcut alte radiografii în care a fost folosit bariul sau dacă vi s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele patru zile – aceste două substanțe sunt vizibile pe radiografie și fac dificilă interpretarea rezultatului tomografiei computerizate.
Mamografie digitală
Pentru a nu influența rezultatele investigației, în ziua în care efectuați examinarea nu folosiți:
loțiuni de corp
creme
deodorant sau parfum în zona pieptului sau axile
Aceste produse conțin substanțe care pot denatura imaginea.
De asemenea, este recomandat să efectuați investigația într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, când sânii nu sunt dureroși.
Prezentați medicului rezultatul mamografiei anterioare (dacă este cazul).
Astfel, specialistul va putea descoperi mai ușor leziunile sau va putea evalua evoluția unei probleme.
RX Digital (Radiografie)
Această investigație nu necesită o pregătire în prealabil.
În momentul efectuării investigației, trebuie să vă îndepărtați hainele, bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii și alte obiecte metalice care pot genera artefacte ale imaginii.
Ecografie digitală
Pregătirea pacientul pentru o ecografie trebuie să respecte PROTOCOALELE în funcţie de tipul ecografiei.
- ecografie abdominală nu trebuie să consumați alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie, deoarece conţinutul gazos intestinal trebuie să fie redus astfel încât să permită vizualizare adecvată a structurilor interne. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu 24 de ore înainte de INVESTIGATIE, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune).
- la adulții care au exces de gaze intestinal (‘sunt balonati’) se vor administra preparate de plante de tip Carbune medicinal, Gasex, sau Espumisan, in cele 2 zile premergatoare examenului, conform prospectului, la toate mesele principale.
- ecografie pelvină – pentru această investigaţie este indicat să consumați 1 litru de apă cu o oră înainte, astfel încât vezica urinară să fie plină.
- ecografia din timpul sarcinii, ESTE RECOMANDAT CA PACIENTA SA NU FOLOSEASCA IN ZIUA RESPECTIVA CREME SAU LOTIUNI CORPORALE.
DEXA (Osteodensitometrie)
Investigația nu necesită o pregătire prealabilă.
Pregatirea pacientului pentru CT
Nu mâncați timp de patru ore înainte de scanarea CT. Beți numai lichide clare (cum ar fi apă, suc sau ceai) în cele două ore care preced numirea dumneavoastră.
La sosirea la clinica vi se va cere să completați un formular de consimțământ pentru CT și un Chestionar de siguranță înainte de scanare, pentru a înțelege în detaliu situația dumneavoastră generală si starea de sănătate.
Purtați haine confortabile și scoateți orice bijuterii sau haine metalice. Tehnicianul vă poate da un halat de spital pe care să îl purtați.
Dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi însărcinată, trebuie să îi spuneți tehnicianului. Tomografia computerizată a pelvisului și a abdomenului poate expune fătul în curs de dezvoltare la radiații.
Unii pacienți care sunt supuși unei scanări CT pot necesita o injecție intravenoasă (IV) a unui colorant (contrast) pe baza de Iod. Contrastul este administrat în corpul dumneavoastră printr-un mic tub de plastic cunoscut sub numele de canulă (branula) intravenoasă, care este plasat într-o venă din brațul dumneavoastră de către o asistentă sau un radiograf care au experiență în efectuarea acestei proceduri. Acest lucru va duce la un disconfort minor, de obicei nu mai mult decât prelevarea de sânge din braț.
De asemenea, este posibil să vă dea să beți o substanță sau apa pentru a vă evidenția intestinele. Ambele îmbunătățesc vizibilitatea anumitor țesuturi, organe sau vase de sânge și ajută medicul radiolog să diagnosticheze mai multe afecțiuni medicale. Agenții de contrast intravenos se elimină de obicei din organismul dumneavoastră prin urina în 24 de ore.
Trebuie sa efectuati inainte de investigatie o analiza de sange – creatinina serica cu calcularea ratei de filtrare glomerulara (nu se administreaza substanta de contrast la o valoare sub 45 ml/min/1.73 m2).
Daca aveti alergii trebuie sa mergeti inainte de investigatie la medicul alergolog pentru evaluare si o eventuala o schema terapeutica de desensibilizare.
Agenții de contrast pentru RMN și CT sunt diferiți. Faptul că sunteți alergic la unul nu înseamnă că sunteți alergic la celălalt.
Restricții alimentare: Va trebui să aveți grijă la ceea ce mâncați și beți în cele patru ore înainte de scanarea CT.Consumul doar de lichide clare ajută la prevenirea grețurilor atunci când primiți substanța de contrast. Puteți consuma supa, ceai sau cafea neagră, sucuri de fructe strecurate și băuturi răcoritoare clare.
În timpul testului, de obicei, vă veți întinde pe spate pe o masă (ca un pat).
Dacă testul dvs. necesită acest lucru, tehnicianul poate injecta substanța de contrast pe cale intravenoasă (în vena dvs.). Acest colorant vă poate face să simtiti ca va incalziti sau să vă dea un gust metalic în gură.
Când începe scanarea:
Patul se deplasează încet în scaner. În acest moment, va trebui să rămâneți cât mai nemișcat posibil, deoarece mișcarea poate estompa imaginile.
De asemenea, vi se poate cere să vă țineți respirația pentru o perioadă scurtă de timp, de obicei mai puțin de 15-20 de secunde.
Scanerul face fotografii ale zonei pe care furnizorul dumneavoastră de servicii medicale trebuie să o vadă. Spre deosebire de o scanare RMN, o scanare CT este silențioasă.
Când examinarea se termină, masa se mută înapoi în afara scanerului.
Protocol pentru managementul pacienților care iau Metformin programati pentru studii CT cu contrast IV
Medicamentele cu metformin sunt utilizate în general pentru pacienții cu diabet zaharat, prediabet și indicații precum sindromul ovarelor policistice (PCOS). Medicamentele cu metformin trebuie întrerupte înaintea studiilor CT cu substanță de contrast IV (cu 24 de ore) si se vor suspenda timp de 48 ore după procedură.
Pacienții trebuie să își contacteze medicul care a prescris metformin pentru instrucțiuni deoarece medicul poate opta pentru a pune pacientul pe un alt medicament în perioada de 48 de ore afectată.
Pacienții trebuie să își contacteze medicul cu privire la momentul în care tratamentul cu Metformin poate fi reluat.
Medicul solicitant / medicul trimițător este responsabil pentru medicamente de înlocuire și/sau de a face ajustările necesare ale medicamentelor de mai sus, dacă este cazul, și de a reîncepe tratamentul cu Metformin după ce se confirmă funcția renală normală prin dozarea creatininei.
Nerespectarea protocolului, ar putea duce la apariția unor evenimente adverse datorate acumulării excesive de medicamente (acidoză lactică – afecțiune care poate pune în pericol viața).
Pacienții cu tirotoxicoză existentă nu trebuie să primească substanță de contrast iodată, iar pacienții cu risc ridicat (gușa multinodulară și boala Graves sunt considerate cu risc ridicat) trebuie să evite contrastul iodat, cu excepția cazului în care există o indicație puternică.
Pregatirea pacientului pentru DEXA
Cum se desfășoară o analiza DEXA?
Osteodensitometria măsoară conținutul de minerale în anumite oase, precum bazinul, coloana vertebrală sau încheieturile mâinii. Iată cum se desfășoară analiza DEXA:
- Tehnicianul îți va cere să te întinzi pe o masă specială și te va ajuta să îți poziționezi corpul corect cu ajutorul unor accesorii.
- Un braț care conține un tub emițător de raze X și un detector va trece pe deasupra ta și îți va scana corpul. Emițătorul generează Raze X cu două niveluri de energie diferite (energie duală), acestea având un nivel scăzut de radiații.
- Scannerul va converti datele legate de densitatea osoasă în imagini și grafice. Oasele sunt redate în alb, în timp ce țesuturile adipoase și musculare sunt afișate ca niste umbre în fundal pe monitorul computerului pe care sunt proiectate imaginile
- Rezultatele sunt analizate și interpretate de către medicul radiolog, care va stabili ulterior tratamentul potrivit pentru pacient
În ce situații este recomandată analiza DEXA?
În general, osteodensitometria este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 50 ani, care au suferit o fractură sau suferă de diverse afecțiuni care pot pune sănătatea oaselor în pericol.
Conform cercetărilor, femeile încep să piardă din masa osoasă mai repede decât bărbații. Drept urmare, acestora le este recomandată analiza DEXA mai devreme decât bărbaților.
Medicul iți poate recomanda analiza DEXA dacă ai unul sau mai mulți factori de risc pentru osteoporoză sau fracturi:
Vârstă înaintată: Multe persoane încep să piardă din masa osoasă odată cu vârsta. Organizația “National Osteoporosis Foundation” recomandă osteodensitometria femeilor cu vârsta de peste 65 ani și bărbaților cu vârsta de peste 70 ani, indiferent dacă nu au suferit fracturi.
Istoric familial: Dacă unul sau mai mulți membri ai familiei au avut osteoporoză sau au suferit mai mult de o fractură, este posibil să ai un risc mai mare de pierdere a masei osoase.
Fracturi anterioare: Fracturarea unui os, în special după vârsta de 50 ani, poate fi semnul unui risc crescut de a avea osteoporoză. Oasele “poroase” (cu densitate scăzută) sunt mult mai susceptibile la fracturi.
Anumite tratamente: unele medicamente, precum cele pentru boli autoimune (de ex, prednisonul) sau cele pentru tratarea cancerului pot scădea rezistența oaselor.
Anumite afecțiuni: unele boli cronice, precum artrita reumatoidă, lupusul, diabetul, bolile de ficat sau de rinichi pot afecta densitatea osoasă.
Alți factori de risc pentru osteoporoză, care ar putea sugera necesitatea unei analize DEXA:
greutate a corpului scăzută, constituție firavă
consum de tutun
deficiență de estrogen de la vârstă frageda,
aport de calciu scăzut pe parcursul vieții,
activitate fizică redusă
consumul de alcool de mai mult de doua băuturi pe zi
boli tiroidiene
consumul excesiv de cofeină
Cât de frecvent este recomandat să faci o analiză DEXA?
În general, este recomandat să faci o analiza DEXA o dată la doi ani, însă în anumite cazuri, în funcție de istoricul medical al pacientului, medicul o poate prescrie mai des.
Acesta va lua o serie de factori în considerare, precum vârsta, riscul de fractură și rezultatele osteodensitometriilor realizate anterior pentru a concepe un plan personalizat de întreținere a sănătății oaselor pacientului.
Ce presupune pregătirea pacientului pentru osteodensitometrie?
În general, analiza DEXA nu necesită o pregătire specială. Pacientul îşi poate urma conduita fizică şi alimentară zilnică fără restricţii, anterior examinării. Medicul îți va cere informații cu privire la problemele de sănătate actuale, istoricul familial cu privire la fracturi, tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, daca ești fumător sau nu, etc.
De asemenea, este recomandat:
să nu iei suplimente de calciu sau multivitamine cu 24 de ore înaintea examinării
să renunți pe perioada examinării la bijuteriile metalice.
să porți haine lejere care să nu conțină accesorii metalice (fermoare, capse, etc).
să informezi medicul daca ești însărcinată sau dacă suspectezi o sarcină.
în cazul în care pacientul a efectuat o examinare cu Bariu (inclusiv irigografie), este necesar ca între cele două investigaţii să treacă minimum 3 zile.
Cât durează o analiza DEXA? Este dureroasă?
În general, examinarea durează intre 20 și 30 de minute. Investigația este complet nedureroasă, fiind similară unei radiografii obișnuite. În funcție de pacient, singurul inconvenient poate fi faptul că trebuie să menții o anumită poziție și să stai nemișcat pe parcursul investigației.
Pregatirea pacientului pentru ECOGRAFIE
Ecografia este o metodă imagistică medicală care foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor.
Tipuri de ecografii şi ce poate depista fiecare investigaţie medicală
În funcţie de zona investigată, ecografia este clasificată în mai multe categorii şi poate identifica anumite afecţiuni ale structurilor interne:
Ecografia abdominală
Aceasta se împarte în două categorii, în funcţie de zona investigată: ecografie abdominală superioară (ficat, căi biliare, stomac, splină, rinichi, pancreas, vezică biliară) şi cea inferioară sau pelvină (ovare, uter, col, uterin, vezica urinară, trompele uterine). În cazul bărbaţilor, ecografia abdominală este folosită pentru a investiga vezica urinară, prostata și veziculele seminale (ecografie testiculară).
În cazul acestui tip de ecografie, sonda poate fi plasată pe abdomen, dar și în interiorul organismului pentru a obține imagini mai clare. La bărbați, sonda poate fi introdusă în rect pentru a examina prostata (ecografie transrectală) iar la femei este introdusă în vagin pentru evaluarea organelor genitale. Ecografia pelvină poate stabili cauzele unor dureri abdominale la femei, iar la bărbați poate depista din timp apariția cancerul de prostată.
Ecografia mamară
Ecografia mamară este recomandată în cazul în care la palpare sunt depistați noduli sau modificări de consistență, modificări la nivelul pielii, roșeață sau când apar scurgeri mamelare.
Examenul ecografic al sânului trebuie efectuat în zilele 3 -10 ale ciclului menstrual și poate depista modificări de structură mamară (mastoză fibrochistică), chisturi sau noduli de tip malign. Pentru a depista din timp astfel de afecțiuni este indicată autoexaminarea lunară a sânilor, dar și efectuarea unei ecografii mamare anuale.
Cum trebuie să te pregăteşti înaintea unui consult ecografic
Pregătirea pacientul pentru o ecografie trebuie să respecte următoarele indicaţii, în funcţie de tipul ecografiei:
- ecografie abdominală– pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie, deoarece conţinutul gazos intestinal trebuie să fie redus astfel încât să permită vizualizare adecvată a structurilor interne.
În schimb, este recomandat consumul a 1 – 1,5 litri de apă sau ceai înainte de examinare, iar cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00 sau 19:00. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu 24 de ore înainte de consultaţie, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune)
- ecografie pelvină– pentru aceasta investigaţie este indicat ca pacientul să consume 1 litru de apă cu o oră înainte de investigaţie, astfel încât vezica urinară să fie plină şi să permită vizualizarea cât mai precisă a organelor interne
Pentru ecografia mamară şi cea din timpul sarcinii nu există recomandări speciale înainte de investigaţie.
Cum se desfăşoară un consult ecografic
Pe durata desfăşurării consultaţiei, pacientul este aşezat pe spate, cu abdomenul dezgolit, iar zona care necesită investigaţie este unsă cu un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, medicul va aşeza sonda pe abdomen sau în zona pelvină şi va apăsa uşor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne.
Pentru ecografia transvaginală, pacienta se va aşeza pe spate, ţinând genunchii îndoiţi şi uşor depărtaţi, fiind folosită o sondă endocavitară care va introdusă în vagin.
Care sunt beneficiile ecografiei
Ecografia este metodă de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă şi nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecţiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situaţii în care poate apărea o senzaţie de disconfort sau de uşoară durere la apăsarea unor zone cu sonda. Întrucât ecografia foloseşte ultrasunetele, sunt evitate efectele nocive ale razelor X.
Pentru efectuarea unei ecografii nu este necesară spitalizarea, examinarea durează între 15 – 30 de minute, iar pacientul primeşte rezultatul pe loc.
Ecografia este o metodă imagistică de diagnostic sigură care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate şi nu foloseşte radiaţii.
Ce se poate vizualiza cu ajutorul ecografiei si ce fel de boli se pot depista?
Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intalnesc.
Practic este vorba de o harta acustica ce deseneaza organe sau tesuturi, in diferite planuri, in functie de pozitia transductorului, de aceea fiind denumita si „stetoscop optic”.
Ecografia este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra structurilor examinate, usor accesibila, fara costuri mari si care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitari la nivelul plamanului, osului si creierului, din care se pot vizualiza doar anumite parti, iar in cazul creierului, doar la varste tinere, cand suturile dintre oasele care alcatuiesc cutia craniana – fontanelele, nu sunt inchise.
Fiind o metoda in care nu exista efecte adverse, nu foloseste radiatii, nu este invaziva si care in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala, cum ar fi sedarea, ecografia poate fi repetata de cate ori este nevoie si la orice grupe de pacienti, in special gravidele si copii. In cazul acestor pacienti, fie nu pot fi utilizate alte metode datorita efectelor adverse fie necesita o colaborare apropiata cu medicul, care in cazul copiilor poate fi dificila.
La ora actuala ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera: rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitata ca numar de examinari si timp, obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluias organ, pret de cost si intretinere redus.
Din nevoia de a studia structurile anatomice cat mai bine, au aparut diferite tipuri de sonde, unele pentru evaluarea structurilor situate mai profund, altele pentru cele superficiale si altele pentru cavitatile anatomice cum ar fi vaginul, rectul sau esofagul.
Cu ajutorul explorarii ecografice pot fi depistate diferite modificari in structura organelor, cum ar diferitele formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice, spre exemplu dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii. In afara modificarilor structurale, ecografia poate depista si modificari in functionalitatea unor organe, prin vizualizarea in timp real a acestora, fiind foarte utila in studiul tubului digestiv, al inimii, al activitatii musculare, etc.
O alta aplicatie a ecografiei o reprezinta elastografia, metoda prin care se poate studia densitatea unui tesut. Pentru aparatele care sunt dotate cu aceasta caracteristica, metoda poate fii folosita in orice tip de ecografie si este foarte utila pentru diferentierea formatiunilor tumorale benigne de cele maligne si in aprecierea gradului de fibroza.
Cât durează ecografia? Este necesară o pregatire specială?
Pentru a beneficia de o imagine cât mai bună, data de propagarea optima a ultrasunetelor, anumite tipuri de ecografii presupun o pregatire înaintea efectuarii. Spre exemplu, pentru ecografia abdominală, în care este bine să nu fie prezent mult aer în tubul digestiv, este indicat un repaus alimentar de 4 ore, precum și consum de lichide cu o ora înainte de efectuare, pentru a vizualiza vezica urinară și structurile învecinate.
Examinarea urologică presupune un consum de lichide care variază în funcție de capacitatea vezicală și ritmul mictiunilor, în general, aproximativ 300ml.
Alte tipuri de ecografii, cum ar fii cele care folosesc sonde pentru vizualizarea structurilor superficiale, nu necesită o pregatire specială.
Timpul alocat fiecarui tip de ecografie diferă în funcție de organul examinat, de cel care conduce investigația, precum și de pacient, atat din punct de vedere al constituției cât și din punct de vedere al modificărilor descoperite. În general timpul stabilit este de 30 de minute pentru o examinare.
Pregatirea pacientului pentru MAMOGRAFIE
Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san inainte de a aparea semne sau simptome evidente. Acest lucru permite vindecarea bolii si interventia chirurgicala cu conservarea sanului.
Mamografia este indicata pentru femeile de peste 40 de ani, chiar daca acestea nu prezinta simptome mamare si se efectueaza la interval de 1-2 ani, in functie de factorii de risc ai pacientei.
Pentru femeile sub 40 de ani ‒ datorita tesutului mamar dens ‒ mamografia este recomandata numai ca examen complementar, dupa efectuarea in prealabil a unei ecografii mamare si numai daca se evidentiaza modificari suspecte
Ce trebuie să știi despre mamografia digitală?
Mamografia digitală se efectueaza cu ajutorul unui aparat special, care foloseste tehnologie de ultima ora, in beneficiul pacientelor. Astfel, disconfortul creat de comprimarea sânului pentru a obține o imagine optimă este redus în cazul mamografului digital.
Un alt beneficiu al mamografului digital este riscul de iradiere minim. De exemplu, un mamograf digital utilizează o doză de iradiere cu 50% mai mică față de cea utilizată de un mamograf analog, obținând o imagine de calitate superioară.
Rezultatul unei mamografii digitale se poate afla în câteva minute, în timp ce la mamograful analog timpul de așteptare este în general de 20-30 de minute.
Mamografia digitală este indicată și la femeile cu implant mamar alături de examenul IRM.
Este însă obligatoriu ca pacientele să informeze medicul de prezența implantului.
Cum să te pregatești pentru mamografie
Mamografia se poate efectua în orice zi a lunii, dar este recomandată în săptămâna dinaintea ciclului menstrual, cand sînii pot fi sensibili. Cel mai bun moment pentru a efectua mamografia este la o săptămâna după menstruație.
Nu se indica folosirea deodorantelor cu pulberi sau pudra la nivelul axilelor si sanilor in ziua efectuarii mamografiei. Acestea pot crea confuzie, deoarece apar pe mamograma asemenea calcificarilor.
Daca nu este prima investigatie de acest fel, este foarte important ca pacienta sa aiba asupra sa toate investigatiile facute anterior la nivelul sanilor (mamografii, ecografii sau examene IRM), pentru ca radiologul sa poata compara imaginea respectiva cu cea prezenta si sa stabileasca evolutia posibilelor leziuni existente.
Informeaza medicul despre operatii la nivelul sanului, tratamente hormonale sau antecedente de cancer in familie.
Atenție: nu se efectuează mamografie la femeile însărcinate!
Avantajele mamografiei digitale
imagine de o rezolutie inalta a sanilor, in special a sanilor care sunt densi mamografic
doza de iradiere redusa
compresie redusa a sanilor, comparativ cu mamografia clasica
posibilitatea efectuarii unui numar redus de examinari (cate 2 pentru fiecare san), datorita capacitatii superioare a analizei imaginii de catre medic
nu exista riscul repetarii mamografiei din cauza obtinerii unor imagini neinterpretabile sau a accidentelor de developare a filmelor
timpul redus de examinare si de primire a rezultatului
stocarea imaginilor digitale pe discul aparatului (pacientele nu mai sunt obligate sa se prezinte la medic cu vechile mamografii)
posibilitatea de transmitere a imaginilor la distanta, pentru o a doua opinie medic
Pregatirea pacientului pentru RADIOLOGIA DIGITALĂ
Radiografia este o investigatie imagistica ce utilizeaza razele X pentru a obtine informatii despre anumite zone sau organe ale corpului uman. Radiografia este o investigatie nedureroasa si neinvaziva. Radiografia digitala se caracterizeaza prin folosirea unor senzori in locul filmului radiologic traditional.
Avantajele sunt reprezentate de rezolutia si contrastul exceptionale, expunerea la un nivel scazut de radiatii (care nu influenteaza calitatea radiografiei), timpul redus necesar.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale radiologiei digitale fata de cea conventionala este al calitatii imaginii radiologice. Cu ajutorul unui computer, imaginea radiologica poate fi prelucrata si astfel printata la o calitate superioara.
De asemenea, datele radiologice pot fi transferate pe CD sau DVD, sau trimise pe e-mail, astfel incat informatia devine mult mai accesibila. Un alt avantaj ar fi posibilitatea de arhivare si de creare a unui istoric pentru fiecare pacient, facilitand raspunsul post-terapeutic cu privire la starea pre- sau post-operatorie, nemaifiind nevoie ca pacientul sa prezinte toate radiografiile facute de-a lungul timpului.
Radiologia conventionala este o metoda de investigare neinvaziva dar iradianta, ce ramane in continuare un element paraclinic important, ajutand medicul clinician pentru incadrarea in diverse patologii:
pneumologul si medicul internist: rg de torace
ortopedul, neurochirurgul si reumatologul: rg de membre, bazin si coloana
urolog: rg renala simpla / urografie
Imaginea radiologica poate fi prelucrata, astfel incat valoarea diagnostica este maximizata.
Printarea imaginilor radiografice pe filme (daca se doreste acest lucru ulterior) astfel obtinute este net superioara filmelor radiografice conventionale.
Investigatia nu necesita o pregatire prealabila. In momentul efectuarii investigatiei, pacientul este rugat sa-si indeparteze hainele, bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii si alte obiecte metalice care pot interfera cu procedura.
Investigatiile radiologice nu sunt recomandate femeilor insarcinate. Este foarte important ca, in prima parte a sarcinii, femeia sa nu fie expusa radiatiilor, deoarece acestea pot produce mutatii la nivelul ADN-ului. In cazul pacientelor insarcinate, inainte de efectuarea unei radiografii, trebuie sa se tina cont de raportul risc-beneficiu.
Procedurile cu raze X au riscuri mici de a cauza cancer sau alte efecte adverse ale radiatiilor. Nivelul de radiatii produs in timpul unei radiografii este foarte scazut.
Pregatirea pacientului pentru RMN
Informațiile de mai jos sunt destinate pacienților care intenționează să efectueze o scanare RMN la Clinica de Radiologie Sante.
O scanare prin rezonanță magnetică (RMN) utilizează un magnet puternic și unde radio pentru a produce imagini foarte detaliate ale corpului uman, în special ale țesuturilor moi, cum ar fi creierul, măduva spinării și mușchii. Spre deosebire de alte teste imagistice, RMN nu utilizează radiații. Deși poate apărea un oarecare disconfort din cauza faptului că trebuie să stați nemișcați, RMN-ul este în rest o procedură nedureroasă și durează de obicei aproximativ 30-90 de minute pentru a fi efectuată, in functie de regiunile de examinat.
Nu este necesară nicio pregătire pentru o scanare RMN. Puteți mânca și bea în mod normal.
Deoarece se folosește un magnet puternic, toate dispozitivele metalice TREBUIE să fie îndepărtate înainte de a intra în sala RMN (bijuterii, ace de par, agrafe, ochelari, ceas, peruca, proteza dentara, aparat auditiv, sutien cu sarme, curea, monede)
La sosirea la clinica vi se va cere să completați un formular de consimțământ pentru RMN și un Chestionar de siguranță înainte de scanare, pentru a înțelege în detaliu situația dumneavoastră generală si starea de sănătate.
Pacienții cu stimulatoare cardiace și implanturi cohleare nu pot fi supuși scanărilor RMN – cu exceptia unor tipuri de stimulatoare ce pot fi setate pe modul MRI inainte de examinare.
Alte implanturi metalice pot interzice pacienților să efectueze o scanare RMN. Printre acestea se numără persoanele cu anumite tipuri de clipuri de anevrism cerebral, stenturi vasculare, pompe de perfuzie și neurostimulatoare.
Scanarea are loc într-un spațiu închis, așa că, dacă aveți probleme cu acest lucru și puteți experimentați claustrofobie sau anxietate, vă rugăm să ne informați în prealabil.
Vi se va cere să purtați halatul de examinare pus la dispoziție. Apoi vă veți întinde pe o masă de scanare mobilă care se deplasează în interiorul RMN-ului. Partea corpului care urmează să fie scanată va fi poziționată în centrul tunelului. Un dispozitiv, cunoscut sub numele de bobină, care
îmbunătățește calitatea imaginilor, poate fi plasat peste regiunea corpului care urmează să fie examinată în timpul scanării.
Informații pentru pacienții de sex feminin
- Pacientele de sex feminin sunt rugate să nu poarte machiaj pentru ochi pentru scanările cerebrale, deoarece acesta poate afecta calitatea imaginii.
- Vă informăm că cele mai recente cercetări pentru femeile însărcinate sau posibil gravide sunt că RMN-ul este sigur în toate etapele sarcinii. Prin urmare NU există restricții în efectuarea scanărilor RMN în timpul sarcinii.
Procedura
Odată ce scanarea este în curs de desfășurare, veți auzi un sunet puternic de vibrație sau de ciocnire. Sunt puse la dispoziție căști cu anulare a zgomotului pe care le puteți folosi în timpul scanării.
Este foarte important să vă păstrați corpul extrem de nemișcat în timpul scanării. Mișcarea în timpul unei scanări va avea ca rezultat imagini de calitate inferioară sau neclare, similare cu efectul de neclaritate care apare atunci când se fotografiază un obiect în mișcare.
De obicei, se efectuează patru sau cinci tipuri diferite de scanări RMN numite secvențe, cu fiecare dintre acestea durează aproximativ 2-6 minute. În total, veți sta în scaner timp de aproximativ 20-30 de minute.
Poate fi necesara reptarea uneia sau mai multor secvențe dacă imaginile se încețoșează din cauza mișcării excesive.
Veți fi în comunicare permanentă cu tehnicianul care efectuează RMN-ul. Rolul acestora este de a se asigura că vă simțiți confortabil și veti fi ținut la curent cu evoluția scanărilor dumneavoastră.
Ca mecanism de siguranță suplimentar, vi se va pune la dispoziție un semnal sonor pe care să îl țineți in mana în timpul scanarii. Apăsați acest buton în orice moment dacă vă simțiți extrem de inconfortabil sau neliniștit pentru a atrage atenția tehnicianului RMN.
Scanarea în acest moment va fi oprită și veți fi imediat asistat de personalul nostru.
Unii pacienți care sunt supuși unei scanări RMN pot necesita o injecție intravenoasă (IV) a unui colorant (contrast) cunoscut sub numele de Gadolinium, care este o substanță paramagnetică care este vizibilă la scanările RMN. Contrastul este administrat în corpul dumneavoastră printr-un mic tub de plastic cunoscut sub numele de canulă (branula) intravenoasă, care este plasat într-o venă din brațul dumneavoastră de către o asistentă sau un radiograf care au experiență în efectuarea acestei proceduri. Acest lucru va duce la un disconfort minor, de obicei nu mai mult decât prelevarea de sânge din braț. Contrastul intravenos NU este radioactiv.
Beneficiul administrării contrastului intravenos pentru o examinare RMN este foarte mare. Utilizarea contrastului îmbunătățește considerabil precizia examinării și ajută la excluderea multor afecțiuni care pun în pericol viața, cum ar fi cancerul.
Trebuie sa efectuati inainte de investigatie o analiza de sange – creatinina serica cu calcularea ratei de filtrare glomerulara (nu se administreaza substanta de contrast la o valoare sub 30 ml/min/1.73 m2).
Daca aveti alergii trebuie sa mergeti inainte de investigatie la medicul alergolog pentru evaluare si o eventuala o schema terapeutica de desensibilizare.
AMINTEȘTE-ȚI…
Vă rugăm să aduceți la clinică orice scanări anterioare (de exemplu, radiografii, ecografii, RMN, CT) și rapoarte, deoarece acestea îl vor ajuta pe radiolog în evaluarea dumneavoastră.
Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm să sunați la Clinica Sante la numărul de telefon 0348 880 100 – suntem bucuroși să vă ajutăm.
Deși depunem toate eforturile pentru a respecta ora programării dumneavoastră, nevoile speciale ale cazurilor complexe, ale pacienților vârstnici și fragili pot cauza întârzieri neașteptate. Apreciem considerația și răbdarea dumneavoastră în aceste circumstanțe. Apreciem considerația și răbdarea dumneavoastră în aceste circumstanțe.
Contraindicatii si recomandari internationale
Contraindicații absolute
- Anumite dispozitive medicale implantabile active:
- Stimulatoare cardiace (pacemaker).
- Defibrilatoare cardiace implantabile.
- Pacienții care poartă oricare dintre aceste dispozitive de fabricație recentă au putut beneficia de o explorare RMN la prețul monitorizării unei proceduri extrem de precise și obligatorii pentru personal și pacient:
- Neurostimulatoare
- Implanturi cohleare
- Anumite sisteme de injecție automatizate implantate: pompe cu insulină:
- Clipurile vasculare feromagnetice intracraniene
- Anumite sisteme de reglare a temperaturii intravasculare
- Corpurile străine metalice, în special intraoculare sau situate în apropierea zonelor „cu riscuri”: sistem nervos, sistem vascular.
Contraindicații relative
- Sarcină (în general, primele 3 luni sunt contraindicate în aplicarea principiului de precauție). Cu toate acestea, în cazul în care contribuția diagnostică este evidentă, înlocuind o explorare iradiantă și dacă nicio altă tehnică neiradiantă nu este adaptată, RMN-ul poate fi realizat la femeile însărcinate, știind că, pentru moment, niciun efect nociv al explorărilor RMN în timpul sarcinii nu a putut fi pus în evidență.
- Implanturi metalice diverse: totul depinde de natura implantului (feromagnetic sau nu) și de zona anatomică de implantare (a se vedea „regulile generale”).
- Claustrofobie.
- Explorarea RMN postoperatorie: după efectuarea implanturilor „pasive”, neferomagnetice, RMN-ul poate fi efectuat imediat; pentru implanturile ușor feromagnetice (stenturi, bobine, filtre…), este necesară așteptarea între 6 și 8 săptămâni înainte de a efectua un examen RMN.
- Așchii metalice, în funcție de caracterul lor feromagnetic și de situația lor anatomică: riscuri de deplasare și de încălzire.
- Dispozitive transdermice (patch-uri): risc de arsuri cu anumite patch-uri care conțin o foaie metalică.
- Tatuaje: de asemenea, risc de arsuri dacă se află în zona studiată.
Reguli generale privind implanturile metalice și dispozitive medicale implantabile
În caz de îndoială privind inocuitatea unui implant sau a unui dispozitiv medical implantat în raport cu o explorare RMN care trebuie realizată, trebuie:
- obținută referința exactă a materialului implantat
- consultate instrucțiunile fabricantului materialului referitor la utilizarea sa în mediul unui sistem imagistic RMN
- verificată compatibilitatea materialului implantat cu realizarea unei explorări RMN, în funcție de intensitatea câmpului magnetic utilizat, referindu-se la lista de autoritate în acest domeniu, disponibilă pe website-ul http://mrisafety.com/
- chiar dacă materialul este compatibil, trebuie acordată atenție oricărui efect nedorit care ar putea fi resimțit de pacient în timpul explorării RMN.
Alte măsuri de precauție
- Injectarea produselor de contrast pe bază de gadoliniu: contraindicarea Omniscan și Magnevist la persoanele cu insuficiență renală severă (clearance-ul creatininei < 30 ml/mn) din cauza riscului de fibroză sistemică nefrogenică (FSN) (cf. Fișei CIRTACI); celelalte săruri de gadoliniu nu sunt contraindicate în acest caz, dar radiologul trebuie să evalueze raportul risc-beneficiu (semnalat în precauțiile pentru utilizare).
- Piercing-urile: risc de posibile arsuri care trebuie să conducă la îndepărtarea lor sau la evitarea contactului acestora cu pielea.
- Îndepărtarea aparatelor auditive externe. Cu toate acestea, anumite sisteme cuprind simultan un aparat extern și un dispozitiv implantat, lucru contraindicat pentru procedură, cum ar fi pentru implanturi cohleare.
- Anumite supape de derivație ventriculară (supape cu debit variabil) trebuie verificate (neurochirurgie) după o explorare RMN.
A se reține că supapele cardiace și inelele pentru anuloplastie nu sunt contraindicate, inclusiv la 3 T. Același lucru este valabil pentru sistemele de contracepție intrauterine.
SURSE DE INFORMAȚII:
http://agmed.sante.gouv.fr/ (afssaps : agenția franceză de securitate sanitară a produselor medicale).
http://www.fda.gov/ (administrație alimentelor și medicamentelor). http://www.inrs.fr/ (institutul național de cercetare și securitate).
Informații suplimentare
Utilizarea Produselor De Contrast
Produse de contrast și alergie
Transmiterea Informațiilor
Evaluarea Răspunsului Tumoral Conform Criteriilor Recist