Cuprins:
Alunițele sau nevii sunt excrescențe sau pete de culoare mai închisă la nivelul pielii și reprezintă aglomerări de melanocite – celulele ce dau pigmentul tegumentelor.
De cele mai multe ori alunițele sunt formațiuni benigne, inofensive. Acestea sunt prezente la majoritatea persoanelor, fie de la naștere (nevi congenitali), fie apar în timp (nevi dobândiți), de obicei în tinerețe.
Nevii variază în ceea ce privește culoarea, forma, dimensiunile și numărul lor, însă caracteristicile unui nev obișnuit includ în general formă rotunda sau ovalară, margini bine definite și culoare uniformă. În plus, unele alunițe pot prezenta fire de păr.
Examenul dermatologic și dermatoscopia directă
Screeningul pentru cancerul de piele este esențial pentru detectarea timpurie și tratarea eficientă a acestei afecțiuni potențial letale. În general, este indicat un consult de rutină anual la medicul specialist dermatolog.
Verificarea periodică a nevilor pigmentari constă în primul rând în evaluarea clinică a acestora de către medic și examinarea cu ajutorul dermatoscopului a anumitor nevi selectați.
Dermatoscopia este o metodă rapidă, nedureroasă, prin care dermatologul poate detecta leziunile suspecte și recomanda un plan de management sau monitorizare la intervale de timp individualizate în funcție de particularitățile fiecărei persoane.
Automonitorizarea alunițelor sau altor leziuni cutanate suspecte
De asemenea, la fel de importantă este și automonitorizarea atentă a pielii pentru orice modificare care ar putea semnala prezența unei leziuni displazice. Aceasta poate fi realizată lunar și necesită urmărirea unor modificări precum:
Apariția unei alunițe noi
Creșterea rapidă în dimensiuni a unei alunițe
Schimbări ale formei sau marginilor
Variații de culoare, culoare rozalie-roșie sau aspect perlat, lucios.
Sângerarea sau formarea unei cruste
Mancărime sau durere la atingere
Leziuni tegumentare care nu se vindecă sau reapar după vindecare
Aspect asimetric al aluniței.
Cine ar trebui supus screeningului și ce persoane au un risc mai mare?
Screeningul pentru cancerul de piele nu trebuie neglijat și ar trebui efectuat de oricine, conform recomandărilor medicului dermatolog. Cu toate acestea, anumite grupuri de persoane au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. În prezența unor factori de risc sunt esențiale o atitudine vigilentă și evaluările dermatologice regulate, la intervale mai scurte de timp.
Factorii de risc ce predispun la apariția cancerului de piele sunt:
Istoric familial de cancer de piele: melanom sau alte tipuri- carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase
Prezența unui număr mare de alunițe
Expunerea excesivă la soare sau la solar
Istoric personal de arsuri solare severe
Piele deschisă la culoare
Modificări în aspectul alunițelor sau a pielii: necesită evaluare promptă.
Screeningul pentru cancerul de piele este o măsură preventivă vitală, iar evaluarea dermatoscopică a leziunilor cutanate suspecte este crucială. Aceasta este utilă pentru un diagnostic precoce, în stadii incipiente a cancerului de piele.
Diferența între screening și diagnostic de certitudine trebuie bine înțeleasă: screeningul identifică leziunile la risc, potențial canceroase, iar diagnosticul de certitudine se realizează prin examenul histopatologic după efectuarea biopsiei sau excizia leziunii. Astfel, screeningul este important pentru un diagnostic timpuriu, care crește semnificativ șansele unui tratament curativ și evitarea răspândirii cancerului, cu apariția metastazelor.
Cancerul de piele este o afecțiune gravă, care poate evolua fără simptome zgomotoase, iar modificările incipiente pot fi subtile. Protejarea pielii împotriva expunerii excesive la soare și monitorizarea schimbărilor cutanate sunt pași esențiali în prevenție.
Bibliografie:
- https://www.cancer.gov/types/skin/patient/skin-screening-pdq
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225245/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537131/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4410-moles