Cuprins:
Ce este sindromul metabolic?
Sindromul metabolic reprezintă un grup de condiții medicale care, împreună, cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat de tip 2 sau alte probleme grave de sănătate.
În contextul creșterii prevalenței obezității la nivel mondial și a unui stil de viață sedentar, sindromul metabolic este din ce în ce mai frecvent în rândul populației, reprezentând o problem majoră de sănătate publică. Se estimează că aproximativ 20-30% din populația adultă este afectată, însă în ultimii ani prevalența a crescut și în rândul copiilor și adolescenților, ajungând până la 5%, cu diferite variații regionale.
Componentele sindromului metabolic
Diagnosticul sindromului metabolic se bazează pe prezența a cel puțin trei din următorii cinci factori de risc:
- Obezitate abdominală: definită printr-o circumferință abdominală mai mare de 102 cm la bărbați, respectiv 88 cm la femei.
- Hipertrigliceridemie: valori crescute ale trigliceridelor serice, de cel puțin 150 mg/dL sau pacienți aflați deja în tratament specific pentru această condiție.
- Valori scăzute ale HDL-colesterolului (denumit si colesterolul bun): mai puțin de 40 mg/dL la bărbați și 50 mg/dL la femei, sau tratament specific.
- Hipertensiune arterială: tensiunea arterială ≥130/85 mmHg sau pacienți sub tratament antihipertensiv.
- Valori crescute ale glucozei serice: glicemie a jeun ≥100 mg/dL, sau tratament antidiabetic.
Toate aceste condiții cresc individual riscul de complicații cardiovasculare, iar atunci când se asociază, riscul crește semnificativ și ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru modificarea stilului de viață și/ sau intervenții terapeutice optime.
Diagnosticul sindromului metabolic
Diagnosticul sindromului metabolic este simplu și constă într-un examen clinic complet, cu măsurarea circumferinței taliei și a tensiunii arteriale precum și efectuarea a câteva analize de sânge, incluse de obicei în orice evaluare de rutină:
Profil lipidic (4+2 GRATUIT) Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Glucoza serică (glicemie) Investigațiile comandate online sunt supuse unei reduceri de 12% față de prețul de catalog. |
Alături de acestea, o anamneză amănunțită a pacientului, pentru identificarea factorilor de risc și a afecțiunilor deja aflate în tratament asociate sindromului metabolic este esențială pentru managementul pe termen lung.
Factorii de risc și complicațiile pe termen lung
Cauzele sindromului metabolic sunt multifactoriale și implică interacțiuni complexe între genetică, stilul de viață și factorii de mediu. Majoritatea studiilor arată că principalul factor care stă la baza sindromului este rezistența la insulină, care este asociată cu o dietă nesănătoasă bogată în zaharuri și grăsimi saturate, cu lipsa activității fizice regulate și obezitatea, în special excesul de grăsime abdominală.
Astfel, toți acești factori de risc cardiovascular sunt interconectați și se potențează reciproc, putând determina complicații grave pentru sănătate.
Sindromul metabolic favorizează apariția aterosclerozei, o boală inflamatorie cronică caracterizată prin infiltrarea vaselor de sânge cu lipide și leucocite și formarea de plăci ateromatoase, fiind astfel un predictor puternic al evenimentelor cardiovasculare.
Printre cele mai comune complicații ale sindromului metabolic se numără:
- Boala cardiovasculară: crește semnificativ riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.Diabetul zaharat de tip 2
- Ficatul gras non-alcoolic: produce inflamație și în timp poate duce la ciroză.
- Sindromul de apnee în somn: legat de obezitate și hipertensiune.
Conștientizarea factorilor de risc, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și inițierea unui tratament potrivit, acolo unde este cazul, sunt cruciale pentru prevenirea și gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Prin educație și schimbări proactive putem reduce semnificativ impactul sindromului metabolic asupra sănătății.
Bibliografie:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/symptoms-causes/syc-20351916
- https://www.nhlbi.nih.gov/health/metabolic-syndrome
- https://www.heart.org/en/health-topics/metabolic-syndrome/about-metabolic-syndrome
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1993986/